Tabela żywieniowa niemowląt karmionych mlekiem zastępczym.
1. miesiąc
7 posiłków po 90-110 ml
2. miesiąc
6 posiłków po 110-130 ml
3. miesiąc
6 posiłków po 130 ml
4. miesiąc
6 posiłków po 150 ml
Po czwartym miesiącu zaczynamy rozszerzać dietę dziecka, podając jarzynową papkę
JAK WPROWADZAĆ NOWE PRODUKTY?
- wprowadzamy stopniowo 2-4 łyżeczki jednorazowo
- zwracamy uwagę na samopoczucie dziecka
Kolejne produkty wprowadzamy nie częściej niż 5-7 dni
(przez ten czas podajemy te same produkty -
obserwujemy dziecko pod kątem alergii, wysypki itp.
wychodzą 4-5 dniach od wprowadzenia jednego produktu)
5. miesiąc
5 posiłków w tym:
* 4 x mleko początkowe po 180 ml
* 1 x papka jarzynowa z wysokogatunkowym masłem lub oliwą z oliwek (1 łyżeczka)
* Zaczynamy wprowadzać deserem owocowy - mus jabłkowy (nie więcej niż 50-100 g)
Warzywa: ziemniak, dynia, marchewka
Owoce: jabłko
Po 5 miesiącu dzieci karmione butelką przyzwyczajamy do glutenu, podając ok. 2-3 g kaszki manny na 100 ml.
JAK POZNAĆ, ZE DZIECKO JEST GOTOWE DO WPROWADZANIA NOWOŚCI?
- samodzielnie siedzi
- samo wkłada rączki i przedmioty do buzi
- ma wykształcony chwyt precyzyjny
- zanikł odruch wypluwania
- jest zainteresowane tym , co jedzą dorośli
6. miesiąc
5 posiłków, w tym:
4x mleko początkowe
1x zupa przecierowa jarzynowa z dodatkiem kleiku glutenowego + 10 g mięsa (ok. 2 łyżek)
ugotowanego osobno,
Przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 ml (traktujemy jako deser, po posiłku głównym)
Warzywa: pietruszka, seler, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, groszek zielony
Owoce: jabłko, dzika róża, czarne jagody
Mięso: drób, królik
7. miesiąc
5 posiłków, w tym 4 mlecze. Po 6 miesiącu wprowadzamy mleko następne:
1x mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej (2-3 g na 100ml) 180 ml
2x mleko następne z dodatkiem kleiku ryżowego (1-3 g na 100 ml) 180 ml
1x zupa przecierowa 180 ml z mięsem i ½ żółtka co drugi dzień (podajemy na przemiennie).
Mięso możemy zastąpić rybą (1-2 x w tyg.)
1x 150 ml kaszki na mleku następnym (mleczno-ryżowa)
Przecier owocowy nie więcej niż 150 g (jako deser, po posiłku głównym lub podwieczorek)
Warzywa: kalarepa, por, burak (jeśli nie ma alergii pokarmowej, jeśli jest to po 10. miesiącu)
Owoce: morela, gruszka, malina
Mięso: cielęcina, jagnięcina
8. miesiąc
5 posiłków, w tym 4 mlecze.
1x mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej (6 g na 100ml) 180 ml
2x mleko następne z dodatkiem kleiku ryżowego (6 g na 100 ml) 180 ml
1x zupa przecierowa 200 ml z mięsem i ½ żółtka co drugi dzień (podajemy na przemiennie).
Mięso możemy zastąpić rybą (1-2 x w tyg.). Pamiętajmy o dodawaniu do zupy 1 łyżeczki oliwy z oliwek
lub wysokogatunkowego masła
1x 150 ml kaszki na mleku następnym (mleczno-ryżowa, wielo zbożowa, mleczno-pszenna, owsianka)
Przecier owocowy nie więcej niż 150 g (jako deser, po posiłku głównym lub podwieczorek)
Warzywa:
Szparagi (świeże), sok z kapusty (1 łyżka, jeśli nie ma zaczerwienienia wokół ust)
Owoce: brzoskwinia, banan, kiwi, winogrona, śliwki
Kasza gryczana biała niepalona
Przyprawy: suszony koperek, majeranek, kminek
9. miesiąc
5 posiłków, w tym 4 mlecze.
1x mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej (6 g na 100ml) 200 ml
2x mleko następne z dodatkiem kleiku ryżowego (6 g na 100 ml) 200 ml
1x zupa przecierowa 200 ml z mięsem i ½ żółtka co drugi dzień (podajemy na przemiennie).
Mięso możemy zastąpić rybą (1-2 x w tyg.). Pamiętajmy o dodawaniu do zupy 1 łyżeczki oliwy z oliwek
lub wysokogatunkowego masła
1x 150 ml kaszki na mleku następnym (mleczno-ryżowa, wielo zbożowa, mleczno-pszenna, owsianka)
Przecier owocowy nie więcej niż 150 g (jako deser, po posiłku głównym lub podwieczorek)
Do samodzielnego jedzenia: biszkopt, chrupki kukurydziane (może być także ugotowana na miękko marchewka,
dojrzały banan, kawałek melona, winogrono)
Warzywa: cebula, groch , szpinak (jeśli dziecko nie ma problemów z nerkami)
Owoce: porzeczki, jeżyny, wiśnie, borówka amerykańska, arbuz
Kasza jaglana
Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (może uczulać)
10. miesiąc
5 posiłków w tym 3 mleczne. Wprowadzamy zamiast jednego mlecznego, drugie danie na obiad)
2x mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej lub bezglutenowej 6 g na 100 ml (200 ml)
1x zupa przecierowa 200 ml z ½ żółtka codziennie. Pamiętajmy o dodawaniu do zupy 1 łyżeczki oliwy z oliwek
lub wysokogatunkowego masła. Jako drugie danie podajemy jarzynki z mięsem (możemy zastąpić rybą 1-2 x w tyg.)
ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem.
1x 150 ml kaszki na mleku następnym (mleczno-ryżowa, wielo zbożowa, mleczno-pszenna, owsianka)
Przecier owocowy nie więcej niż 150 g (jako deser, po posiłku głównym lub podwieczorek)
Do samodzielnego jedzenia: biszkopt, chrupki kukurydziane (może być także ugotowana na miękko marchewka,
dojrzały banan, kawałek melona, winogrono), niewielkie ilości pieczywa
Warzywa: awokado (jeśli nie ma dolegliwości wątrobowych), ogórek zielony, pomidor, fasola, bób (uwaga wzdyma),
kiszony ogórek i kapusta kiszona (jeśli nie było alergii przy podawanym wcześniej soku z kapusty), rzodkiew
Owoce: żurawina, borówki, poziomki, truskawki, papaja, ananas
Przyprawy: sól (min. ilości nieczyszczonej), pieprz, czosnek, szczypiorek, natka pietruszki
Kiełki: słonecznika, soi, rzodkiewki
11-12. miesiąc
Posiłki tak jak w 10. miesiącu. Wprowadzamy całe jajo (2-3 x w tyg) oraz nabiał: twarożek, jogurt, kefir (2 razy w tyg)
Warzywa: rzepa, cykoria
Owoce: figi
Po 12 miesiącu możesz zacząć podawać orzechy (oczywiście drobno zmielone), cytrusy, sałatę i rzodkiewkę.
Zapraszam do lektury innych postów .